Site Overlay

Kako zaštititi kovano gvožđe od rđe

Okov Naslovna » Blog » Kako zaštititi kovano gvožđe od rđe

Kovano gvožđe je jedan od najlepših i najimpresivnijih materijala za upotrebu u vašem domu. Bilo da je u pitanju kovana ograda ili kapija, gelenderi i ograde za stepeništa, zaštitne rešetke ili pregršt složenih svijećnjaka za osvetljavanje ulaza u vaš dom, kovano gvožđe je izuzetan materijal koji dodaje dašak klase.
Ipak, postoji nešto što kvari savršenstvo — kovano gvožđe sadrži mnogo atoma ugljenika i kada ovi atomi dođu u kontakt sa vlagom ili prljavštinom, može se brzo formirati rđa. To znači da je kovanom gvožđu potrebno redovno održavanje kako bi se sprečilo stvaranje rđe, kao i znanje potrebno za pravilno održavanje.
U ovom tekstu ćemo objasniti kako zaštititi kovano gvožđe od rđe, tako da svoju imovinu možete održavati u besprekornom stanju.

Redovno čistite kovano gvožđe

Prljavština, prašina i pesak su sačinjeni od sitnih čestica koje mogu izgrebati površinu kovanog gvožđa, trošeći njegov premaz i čineći ga podložnim rđi. Iz tog razloga, redovno čišćenje je jedan od najboljih načina da sprečite stvaranje rđe, jer se tako uklanja sav abrazivni materijal koji se nakupio na površini gvožđa. Osim što oštećuju površinu gvožđa, prljavština, prašina i pesak takođe mogu da prikriju skrivenu rđu ispod.
Da biste očistili kovano gvožđe, biće vam potrebna topla voda, blago sredstvo za čišćenje kao što je tečni sapun, sunđer i krpa. Koristite četkicu za zube kako biste doprli do teško dostupnih mesta.

Nanesite proizvod za zaštitu metala

Pošto metal ima tendenciju da rđa, postoje razni zaštitnih proizvoda koje možete kupiti da usporite proces. To uključuje prajmere na bazi cinka, epoksidne emajle i proizvode na bazi silikona, svaki sa svojim prednostima i nedostacima, kao i različitim cenama. Ti proizvodi takođe dolaze u različitim bojama i sjajevima (satenski, ravni, itd.), što vam omogućava da odaberete proizvod koji odgovara vašem željenom izgledu.
Reč opreza – nekim od ovih proizvoda može biti potrebno malo više vremena da se osuše, pa ćete želeti da budete sigurni da ćete posao završiti za dan (ili nekoliko dana) kada se ne predviđa kiša. Detaljno čitanje uputstava za proizvod trebalo bi da vam pruži informacije koje su vam potrebne da efikasno završite posao.

Podignite nameštaj kada ga pomerate

Nameštaj od kovanog gvožđa je čvrst i izgleda sjajno, ali moraćete da budete pažljivi kada ga pomerate, jer ako ga udarite o drugi komad metala, lako se mogu stvoriti strugotine, što olakšava formiranje rđe. Ovo takođe uključuje prevlačenje stolica ili stolova po podu — ogrebotine koje se stvaraju mogu brzo da zarđaju i teško ih je popraviti. Možda biste razmislili o kupovini podmetača za nameštaj koje ćete postaviti ispod nogu stolice i stola, kako biste ih zaštitili.

Takođe je vredno napomenuti da kada skladištite nameštaj od kovanog gvožđa, želite da sprečite da dođe u direktan kontakt jedan sa drugim, kako se ne bi ogrebali. Ako treba da ih složite, možete da bacite stari peškir preko svake stolice kako biste izbegli stvaranje ogrebotina.

Razmislite o plastičnim pokrivačima ili ceradi

Iako su plastični pokrivači malo nezgodni, ako ste zaista ozbiljni u zaštiti svog nameštaja od kovanog gvožđa od rđe, oni su jedan od najboljih načina da to uradite. Možete pratiti vremensku prognozu za sve duže periode kiše i pokrivati nameštaj dok se sunce ne vrati.
Ako imate kapiju od kovanog gvožđa koju pokušavate da zaštitite od elemenata, možete je privremeno pokriti ceradom dok nevreme ne prođe.

Popravite mrlje od rđe

Može biti teško potpuno zadržati rđu, tako da je dobra ideja redovno proveravati da li kovano gvožđe ima mrlja od rđe i popravljati ih kako biste eliminisali opasnost od dalje korozije. Da biste očistili rđu sa kovanog gvožđa, možete koristiti čeličnu vunu ili brusni papir da biste je obrusili i završili posao nanošenjem proizvoda za zaštitu metala kao što je gore pomenuto.

Za kraj, kovano gvožđe je veličanstven materijal koji izgleda prelepo i može dodati vrednost vašem domu. Samo treba da budete sigurni da ga redovno čistite, s vremena na vreme nanosite zaštitni premaz i popravljate sve male mrlje od rđe pre nego što vam izmaknu kontroli.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button