Site Overlay

Kovači u mitologiji

Okov Naslovna » Blog » Kovači u mitologiji

Kovači i kovanje gvožđa se pominju u raznim mitologijama sveta.

Hefest (Vulcan) je bio kovač bogova u grčkoj i rimskoj mitologiji. Izuzetno vešt zanatlija čija je kovačnica bila vulkan, konstruisao je većinu oružja bogova, kao i lepe pomoćnike za svoju kovačnicu i metalnu ribarsku mrežu zapanjujuće zamršene. Bio je bog obrade metala, vatre i zanatlija.

U keltskoj mitologiji ulogu Smitha imaju istoimeni (njihova imena zaista znače ‘kovač’) likovi: Goibhniu (irski mitovi iz ciklusa Tuatha De Danann) ili Gofannon (velški mitovi / Mabinogion)

kovaci u mitologiji

U nartskoj mitologiji Kavkaza, junak poznat Osetijima kao Kurdalӕgon, a Čerkezi kao Tlepsh je kovač i vešt zanatlija čiji podvizi pokazuju šamanske osobine, ponekad imajući poređenje sa skandinavskim božanstvom Odinom. Jedan od njegovih najvećih podviga je ponašati se kao muška babica junaka Ksamica, kojeg je njegova umiruća supruga vodena sparica Ladi Isp, koja ga ispljuva između lopatica, učinila nosiocem embriona svog sina Batraza, gde formira matericu nalik cisti. Kurdalaegon priprema tip tornja ili skele iznad kade za gašenje za Ksamic i, kada za to dođe vreme, nabija cistu da oslobodi novorođenčeta heroja Batraz kao novorođenu bebu od usijanog čelika, koju Kurdalӕgon zatim gasi kao tek kovani mač. [4]

Anglosaksonski Vailand Smith, u starom nordijskom jeziku poznat kao Volundr, herojski je kovač u germanskoj mitologiji. Poetic Edda navodi da je kovao prelepe zlatne prstenje postavljene divnim draguljima. Uhvatio ga je kralj Niðuðr, koji ga je surovo udario i zatvorio na ostrvu. Volundr se na kraju osvetio ubijanjem Niðuðrovih sinova i modnim peharima od lobanja, dragulja od očiju i broša od zuba. Zatim je silovao kraljevu ćerku, nakon što ju je drogirao jakim pivom, i pobegao, smejući se, na krilima sopstvene izrade, hvaleći se da joj je rodio dete.

Tubal-Kain se pominje u knjizi Postanja Tore kao prvobitni kovač.

Ogun, bog kovača, ratnika, lovaca i ostalih koji rade sa gvožđem jedan je od panteona Orishe, koji tradicionalno obožavaju narod Joruba iz Nigerije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button