Site Overlay

Kovane kapije na kraljevskim palatama

Okov Naslovna » Blog » Kovane kapije na kraljevskim palatama

Kraljevske palate su oduvek bile simbol moći i prestiža vladara. Jedan od detalja koji su često bili karakteristični za ove palate su bile kapije od kovanog gvožđa. Kovanje gvožđa je veština koja datira još iz rimskog doba, a tokom srednjeg veka postala je vrlo popularna u gradnji kraljevskih palata. U nastavku su navedene 10 kraljevskih palata sa kapijama od kovanog gvožđa.

kraljevska palata

Versaj, Francuska: Kapija glavnog ulaza Versaja je izrađena od kovanog gvožđa i uključuje prepoznatljiv ukrasni luk sa zlatnom krunicom na vrhu. U okviru ove kapije nalazi se mreža koja je u prošlosti služila za prepoznavanje uljeza. Kapija se otvara prema prostranom dvorištu, koje je okruženo prelepim vrtovima, fontanama i skulpturama.

Buckingham Palace – Palata u kojoj živi britanska kraljevska porodica takođe ima kapije od kovanog gvožđa. Ove kapije su uključene u zvanični znak Buckinghamske palate. Kapija je ukrašena lavovima, orlovima i krunom iznad vrha. Ova kapija se otvara prema prostranom dvorištu u kojem se obično održavaju ceremonije i sastanci kraljevske porodice.

Potsdamer Palace, Nemačka: Ova kraljevska palata se nalazi u Potsdamu i ima prelepu kapiju koja je izrađena od kovanog gvožđa. Kapija ima složene ukrase i motive, uključujući kraljevske krunisane inicijale. Kapija se otvara prema glavnom trgu, gde su se nekada održavale važne ceremonije i događaji.

Taj Mahal, Indija: Taj Mahal je jedan od najpoznatijih spomenika na svetu, a glavna kapija ove kraljevske palate je izrađena od kovanog gvožđa. Kapija ima prepoznatljiv ukrasni luk i simetrične ukrase koji su u skladu sa preostalim delovima građevine. Kapija se otvara prema prelepom vrtu koji okružuje palatu.

Topkapi Palace, Turska: Topkapi Palace je bio dom sultana i mesto uprave Osmanlijskog carstva. Glavna kapija ove palate ima impresivne kovane ukrase.

Royal Palace of Casablanca u Maroku. Ova palata se nalazi u srcu grada i predstavlja simbol marokanske kraljevske moći.

Glavna kapija ove palate je impresivna i visoka preko 20 metara. Izrađena je od kovanog gvožđa i ukrašena je motivima i ornamentima u arapskom stilu. Kapija ima velika vrata koja su dekorisana ukrasima od zlata i mesinga.

Kada se kapija otvori, otkriva se prelepo uređeno unutrašnje dvorište koje je uokvireno zelenilom i fontanama. Unutrašnjost palate je ukrašena prefinjenim arhitektonskim detaljima, mermernim stubovima i prelepim umetničkim delima.

Ova kraljevska palata je često otvorena za javnost, a turisti mogu da posete njen muzej i galeriju koja prikazuje istoriju marokanske kraljevske porodice i kulture. Royal Palace of Casablanca predstavlja izvanredan primer korišćenja kovanog gvožđa u arhitekturi i umetnosti u Africi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button