Site Overlay

Kovano gvožđe

Okov Naslovna » Blog » Kovano gvožđe

Šta je kovano gvožđe?

Pojam kovano gvožđe u svakodnevnom govoru upotrebljava se bez opširnih objašnjenja, i dobro je da tako ostane. Kada kažemo kovano gvožđe, mislimo na kvalitetne predmete specifičnog izgleda i strukture – ograde, kapije, gelendere, ukrasne rešetke za prozore, nosače za stolove i stolice, police… nastale obradom posebne vrste gvožđa. Asocijacije na kovano gvožđe su, takođe, alati, oružja i oruđa, građevinski i ukrasni elementi iz prošlih vremena, koji su, zahvaljujući trajnosti materijala, sačuvani do danas.

Kovane ograde 25

Za zainteresovane za više informacija, evo nekoliko detalja i zanimljivosti.

Gvožđe je jedan od najprisutnijih metala, koji se u različitim oblicima nalazi svuda oko nas – od kore i jezgra planete Zemlje i nebeskih tela, preko predmeta široke upotrebe, do organizama živih bića. Topljenjem gvožđa, uglavnom, nastaju dva oblika – kovano gvožđe i liveno gvožđe. Kovano gvožđe je meko i vlaknasto. Poseduje osobinu da se struktura može izvlačiti i istezati bolje nego kod livenog gvožđa, koje je zbog visokog sadržaja ugljenika tvrdo i lomljivo. Kovano gvožđe se može nekoliko puta zagrevati u obradi i prilagođavati željenom obliku.   

U prošlim vekovima, kovano gvožđe je bilo popularno mnogo pre drugih materijala. U trećem veku pre nove ere već se redovno koristilo za izradu alata i oružja u Kini, Indiji i na Mediteranu. Srednji vek u Evropi posebno je bogat primercima predmeta od kovanog gvožđa izvanredne ručne izrade – kapija, ograda, balkona, detalja na oklopima, ukrasa na prozorima katedrala… U 19. veku bilo je u upotrebi i u građevinarstvu, ali se kasnije, zbog otkrića tehnologije za proizvodnju čelika, kovano gvožđe povuklo i nastavilo da se koristi u pojedinačnim projektima, najviše za dekorativne svrhe. 

Iako je estetska komponenta ono što izdvaja predmete od kovanog gvožđa, oni imaju i druge superiorne osobine – zaštitni premazi, posebno, garantuju jednostavno održavanje, postojanost i trajnu vrednost.  

Nameštaj od kovanog gvožđa

Svako danas može posedovati kovano gvožđe i uživati u njegovoj prirodnoj i neobičnoj lepoti. Čak i u sasvim malom stanu postoji prostor da se vizuelno istakne i svakodnevno koristi komad nameštaja sa elementima od kovanog gvožđa. Unikatni ramovi za ogledala, nosači za police, stočiće, stolove, kuke za čiviluke ili čitavi čliviluci, stone, podne i zidne lampe… samo su neke od ideja za predmete koje za vas može izraditi dobar majstor, prema vašem nacrtu, ili slici koju ste mu doneli. U kućama na sprat izuzetno izgledaju gelenderi u enterijeru, sa ponekim detaljem od istog materijala u prostoru koji stepenište okružuje.   

namestaj od kovanog gvozdja

Dizajn nameštaja od kovanog gvožđa uvek može da se prilagodi vašem prostoru. Razmišljajte o širokom rasponu mogućnosti – od mnoštva gusto respoređenih baroknih elemenata sa stilizovanim biljnim i životinjskim formama, do jednostavnih ornamenata i geometrijskih oblika.       

Na ovom mestu, dobro je pomenuti i poslovni prostor. Bilo da se radi o restoranu, baru, hotelu, ili samo kancelariji, ordinaciji… nameštaj od kovanog gvožđa učiniće da posetioci uživaju u boravku. 

Ograde i kapije

Sve više vlasnika kuća žele da im dodaju osobenost i kvalitet u spoljnom izgledu, koji će trajati generacijama. Pojedini materijali dominiraju u kraćem ili dužem vremenskom periodu. Trendovi se menjaju, a prave vrednosti ostaju. U poplavi plastike, prirodni materijali dobijaju ponovo na značaju.

Negovano i održavano redovno, kovano gvožđe je veoma trajno i odličan je izbor. Ograde, vrata i kapije najčešći su proizvodi u koje investiraju porodice opredeljene za povratak kovanom gvožđu. Tu su, zatim, zaštitne i ukrasne rešetke za prozore, gelenderi na spoljnim stepeništima, baštenske garniture. Ponekad se na fasadi kuće nađe broj koji je sastavni deo adrese, inicijali vlasnika, godina gradnje, ili drugi estetski zanimljiv detalj. 

Imitacija kovanog gvožđa

Pošto kovano gvožđe nije jeftino, bilo je očekivano da se, posebno u savremenom dobu, pojave imitacije. Neke od njih su veoma uspešne, naravno, samo na prvi pogled. 

Novi materijali omogućili su da se kovano gvožđe imitira za različite namene. Proizvođači i prodavci u svojim objavama naglašavaju da se radi o imitaciji, i kao prednosti navode nisku cenu, malu težinu, brzinu i lakoću postavljanja, veliki izbor oblika. Kopije kovanog gvožđa uglavnom su napravljene od recikliranih drvenih vlakana, uz dodatke sintetičkih supstanci. 

I sve dok se ne sakriva istina, neka na tržištu postoje različite ponude. Suvišno je govoriti o prednostima pravog kovanog gvožđa nad imitacijama. Kao i u ostalim oblastima, kada su originali i kopije u pitanju, kupac može da izabere ono što želi.       

kovaci u mitologiji

Kako prepoznati, međutim, da li je predmet zaista izrađen od kovanog gvožđa ako se radi o pokušaju prevare?  

Profesionalci koji se bave obradom metala imaju na raspolaganju nekoliko tehnika. 

Uz pomoć brusnog alata ispituje se dužina, boja i razgranatost varnica. Moguće je veoma mali uzorak preseći i ispitati lomljivost, kao i strukturu na preseku. Sličan rezultat se postiže i poliranjem, kako bi se otkrila zrnasta struktura. Postoji još nekoliko načina, a za pravog stručnjaka ponekad će biti dovoljan i jednostavan udarac čekićem za zaključak o kojoj vrsti gvožđa, ili drugog metala, se radi.   

Iako kupac ne može sam da prepozna kopiju u napred navedenim slučajevima, dobro je znati da postoje načini da dobar majstor proveri, ako posumnjate, da li je  proizvod koji ste kupili kao kovano gvožđe zaista i napravljen od tog materijala.  

Kombinacije sa kovanim gvožđem

Ukoliko se i posle prethodnih poglavlja dvoumite u vezi upotrebljivosti kovanog gvožđa, pomenućemo nekoliko kombinacija u kojima ono kao materijal može da izgleda izuzetno lepo, bogato, autentično, luksuzno.

Kombinacija sa mermerom posebno je popularna za manje stolove, pultove, police, stepeništa.

Gelenderi br. 97

Drvo i kovano gvožđe u kombinaciji najčešće se sreću, a varijacije u izboru drveta i njegovoj obradi su gotovo neograničene. Od mat premaza i borovine, do skupih varijanti i visokog sjaja – bar jedna opcija će biti pogodna za vaš enterijer ili eksterijer.      

Uz kovano gvožđe dobro izgledaju i drugi materijali – dekor platno, cigla, kamen, staklo, vuna. Sve što dolazi iz prirode a nađe se u vidokrugu ili kontaktu sa kovanim gvožđem reflektuje sklad.      

Otvaramo još jednu mogućnost. Ukoliko vi lično, ili generacije koje naslede predmete kombinovane sa kovanim gvožđem požele drugi dizajn, mogu lako da iskoriste postolja, nožice, nogare, držače… i dopune ih novim elementima i materijalima.    

Cena kovanog gvožđa

Predmeti od kovanog gvožđa, zbog specifičnog načina izrade i vrednosti koju poseduju, nisu jeftini. Cena, međutim, može da vas prijatno iznenadi, pošto su majstori uvek spremni da izađu u susret i predlože rešenja koja bi koštala manje. Zato je najbolje obratiti se majstoru ili prodavcu, pre bilo kakvog suda.

Generalno, cena ograda, kapija i sličnih formi izračunava se po kvadratnom metru, u skladu sa širinom i visinom koja vam je potrebna. Cena zavisi i od debljine materijala, kao i od ukrasnih elemenata – njihovog broja i složenosti oblika. Za manje komade nameštaja daje se pojedinačna ponuda, a unapred gotovi elementi koji se ugrađuju imaju cenu po komadu.         

***  

Gvožđe se kuje dok je vruće“, podučava i poručuje stara narodna poslovica, prisutna u svim slovenskim, ali i drugim jezicima sveta. Njeno značenje je poznato – dobru priliku ne treba propustiti. Kovano gvožđe je materijal kojem treba posvetiti pažnju, bez oklevanja. Predmeti od kovanog gvožđa su visokokvalitetni, elegantni, trajni, unikatni… i bilo bi dobro posedovati ih u stanu, kući, poslovnom prostoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Call Now Button